Wat te eten

Introductie

Deze post gaat over hoe ik het carnivore dieet heb aangevlogen en wat ik – met de wetenschap van vandaag – anderen zou adviseren.

Stap 1: Keto op zijn gemak

Wat ik geleerd heb is dat het misschien het gemakkelijkst is om aan de carnivore levensstijl te wennen in twee stappen. Dus niet in een keer van het standaard dieet naar carnivoor, maar met een tussenstap. Die tussenstap staat bekend als het Keto-dieet en de manier die ik voorstel – als eerste stap – is “keto op z’n gemak”.

De regels zijn simpel:

 1. Eet vlees, vis en/of eieren (en eventueel wat vette melkproducten zoals kaas en boter);
 2. Eet groene groenten als broccoli, asperges, sla, andijvie of spinazie;
 3. Drink koffie, thee of water;
 4. Zorg dat je onder de 20 gram totale koolhydraatconsumptie per dag blijft.

Je zult merken dat je in het begin je normale drie keer per dag eet. Prima. Je zult ook merken dat suikerverslaving een week tot 10 dagen duurt om vanaf te komen. Heb je honger? Bak gewoon nog een eitje met bacon en opeten maar!

Let erop dat je genoeg water drinkt en genoeg zout binnen krijgt. Wat ik zelf fijn vind, is een pan met runderbouillon eigenlijk continu op het laagst mogelijke vuurtje aan hebben staan. Litertje of twee. Met wat zout erbij. En elke keer dat ik bakte, gooi ik de gebruikte bakboter bij de bouillon om hem nog wat vetter en wat zouter te maken.

Hier is een voorbeeld van hoe je zou kunnen eten:

 1. Ontbijt: 3 plakken bacon en 3 eieren in boter gebakken met bullet proof koffie;
 2. Lunch: gebakken kip met sla en virgin olijfolie;
 3. Diner: ribeye van 300 gram (of wat hamburgers) op een bedje van andijvie of spinazie.

Je zult – na je aanpassingsperiode – merken dat je gaat afvallen en dat je je beter gaat voelen. Zowel fysiek als mentaal. Je gaat waarschijnlijk ook minder eten. En minder vaak. Dat is prima, zolang je maar niet gaat “dieten”. Je mag geen honger hebben. Als je honger hebt, eet je, zo simpel is het. Maar de meesten gaan vooral minder vaak eten. Van 3 naar 2 maaltijden per dag. Helemaal goed als dat je automatisch overkomt.

Zelf heb ik deze eerste stap – “keto op zijn gemak” – 2 maanden gevolgd. Daarna ben ik overgestapt naar een veel meer carnivoor dieet.

Stap 2: Carnivoor dieet

Het carnivore dieet is nog eenvoudiger:

 1. Eet vlees, vis en/of eieren (en eventueel wat vette melkproducten als kaas en boter);
 2. Drink water.

Je zult merken dat ook deze stap weer een korte aanpassingsperiode vraagt. Een, misschien twee weken. In het begin ging ik weer wat vaker eten. Van 1 a 2 keer per dag terug naar 3 keer per dag. Inmiddels merk ik dat ik weer wat minder vaak eet en terug tendeer naar 2 keer per dag. Dat gaat heel simpel: ik eet als ik honger heb en dan eet ik tot ik vol zit.

Hoe zo’n dag eruit ziet? Je zou (met variaties) bijvoorbeeld zo kunnen beginnen:

 1. Ontbijt: 3 plakken bacon en 3 eieren in boter gebakken;
 2. Lunch: gebakken kip met het vel erop (vet en voedingsstoffen!) met wat gesmolten boter;
 3. Diner: ribeye of biefstuk van 400 gram (of wat hamburgers).

Het kan zo maar zijn dat je je nog wat beter en sterker gaat voelen dan op keto. En dat je lichaam zich blijft ontwikkelen richting meer gezondheid, mentaal en fysiek!

Sirloin steak van 600 gram (om de sla had ik niet gevraagd)

IMG_1123

Een gedachte over “Wat te eten

 1. Mooi kort en bondig geschreven. Ben zelf weer terug bij af na 3 maanden,maar ga nu vol goede moed weer opnieuw beginnen. Ik heb Lyme astma en copd. Met het vlees ed eten voelde ik me stukken beter. Ik moet alleen ff weer een oppepper en duwtje hebben en dat is gebeurd mede door het lezen van je site en stukken.
  Vr gr Marith

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s