Pemmican (1)

Pemmican is het voedsel van de Indianen die op de steppen en prairies leefden. Of een belangrijk deel van hun voedsel. En niet alleen van steppen-indianen, maar waarschijnlijk van alle jagende volkeren die toegang hadden tot groter wild.

Wat pemmican is? Een combinatie van gedroogd en tot poeder gestampt mager vlees met vet. Welk probleem pemmican oploste voor inheemse jagers? Twee dingen. Ten eerste weten we als carnivoren dat het vooral vet vlees is dat voedingswaarde voor ons heeft. Maar niet al het vlees van een koe of paard of bison is vet. Ten tweede helpt pemmican met de houdbaarheid van het bejaagde wild en vlees. Stel dat je een bison van 1000 kilo velt. Daar kan je maar een paar dagen van eten voordat het vlees gaat rotten. Voeg daar aan toe dat het meeste grote wild in kuddes bejaagd werd, en je begrijpt dat het probleem van overschot op de ene dag en verrot vlees een paar dagen later (en dus weer een voedseltekort) iets heel belangrijks is, iets dat een oplossing behoeft. Pemmican is die oplossing.

Pemmican is lekker en voedzaam en houdbaar. Maar hoe maak je het? In de komende artikeltjes ga ik daar wat meer over schrijven. Wat heb je nodig, bijvoorbeeld? En welke procedure pas je toe om pemmican te maken. Hieronder een uitleg.

Wat je nodig hebt is:

 • Scherp mes en een snijplank;
 • 900 gram vlees, bij voorkeur magere runderlappen;
 • 500 grams verpakking ossenwit;
 • Voedseldroger;
 • Blender;
 • Pan;
 • Schep;
 • Bakjes of kopjes om de pemmican in op te slaan.

De eerste stap? Snij het vlees in dunne plakjes. Als volgt:

Wordt volgende week vervolgd!

Een gedachte over “Pemmican (1)

 1. Zou je hier nog een vervolg aan willen geven?? Erg benieuwd! Gefeliciteerd met het behalen van je resultaten trouwens, Carnivore Rocks!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s