Mijn verbeterde gezondheid

Drie maanden geleden stak ik niet lekker in m’n vel. Ik voelde me doodziek. Het voelde alsof ik uit elkaar aan het vallen was. Een bezoek aan de dokter leverde een aantal diagnoses op:

  • Longontsteking (tweede keer in anderhalf jaar);
  • Kinkhoest (tweede keer in een jaar);
  • Drie gebroken ribben (zo erg kan kinkhoest zijn);
  • Astma (en ik mocht meteen aan de inhalers);
  • Prediabetes;
  • Obesitas (102 kilo en BMI 32);
  • Verhoogde ontstekingswaarden in mijn bloed.

Het gevoel dat ik niet lekker in mijn vel zat, werd dus medisch bevestigd. En hoe. Ik realiseerde me dat er iets moest veranderen. Het ging al jaren niet lekker. Lage energie. Buikpijn aan de lopende band. Prikkelbare darm syndroom. Altijd neusverkouden. Zweetaanvallen ‘s-nachts alsof ik in de sauna zat.

Ik zag er zo uit:

thing

Ik ben gaan lezen en rondkijken op het internet. Daar leerde ik over het ketodieet. een dieet waarin de inname van koolhydraten (suiker, zetmeel) zodanig verlaagd wordt, dat het lichaam op vetverbranding over gaat. Een schonere energiebron die tot een betere gezondheid en gewicht zou moeten leiden. Omdat ik al eerder geleerd had dat ik niet zo goed tegen koolhydraten kan, sprak het dieet me aan en ben ik eraan begonnen.

Vlees, vis, eieren, wat vette melkproducten (zoals kaas en zure room en slagroom) en groene groenten (spinazie, andijvie, broccoli, asperges). De meeste van mijn calorieën kwamen uit dierlijk vet, gevolgd door dierlijke eiwitten, en pas daarna wat koolhydraten. Ik probeerde het strak te plannen en onder de 10 gram koolhydraten per dag te blijven.

De resultaten waren bizar. In een paar weken tijd begon ik me beter te voelen. Sterker, meer gefocust, beter geconcentreerd in het uitvoeren van mijn taken … en tegelijkertijd begon mijn lichaam terug te veranderen naar hoe ik er 20 jaar geleden uitzag. Meer spieren, een betere houding, een veel dunner gezicht en een buik die weer bijna in proportie is. Terwijl ik me beter begon te voelen en meer spiermassa aankweekte (zonder te trainen), viel ik ook nog eens 8 kilo af in de eerste 2 maanden.

Vervolgtests bij de dokter lieten zien dat mijn bloedwaarden weer normaal waren (voor suiker en ontstekingen), dat m’n longontsteking, gebroken ribben en kinkhoest zo goed als genezen waren (en ik met het slikken van codeine kon stoppen). Ik was zelf al gestopt met de astma inhalers, omdat ik niet meer kortademig was. De dokter bevestigde (maar kon het niet uitleggen) wat ik in de spiegel zag: mijn spiermassa was met 20% toegenomen, terwijl mijn vetpercentage en gewicht sterk waren afgenomen. Ik had geen obesitas meer.

Ik merkte de afgelopen weken dat ik steeds meer vlees ben gaan eten. Dat de kleine hoeveelheden groene groenten die ik consumeerde steeds kleiner werden. Ik voelde me goed op keto. Ik voel me nog beter op puur carnivoor. Zonder dat het nog een doel op zich is, ben ik nog een paar kilo afgevallen, zodat ik nu op 92 kilo zit. De veranderingen in hoe ik mij voel en hoe ik eruit zie zijn … behoorlijk dramatisch. In de meest positieve betekenis: een dramatische trendbreuk met hoe slecht het was.

Ik zie er nu zo uit:

IMG_1034

Hoe het keto en het carnivore dieet werkt? Wat het op chemisch niveau in het lichaam met je doet? Daarover wil ik in de volgende post schrijven. Tot dan, tot later!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s